Agility

Samen sportief aan de slag

Agility, of behendigheid, is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat. Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De begeleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaams-signalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij agility wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond.

Agility is dé sport en vrijetijdsbesteding voor honden en eigenaren. Het sluit aan bij de natuurlijke wil tot beweging en aard en gedrag van de hond. Zowel de hond als de begeleider moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de begeleider wordt versterkt.

Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen, en versterken zijn geheugen en concentratie. De onderlinge contacten van de honden tijdens de training en de eventuele wedstrijden bevorderen het sociale gedrag en daardoor worden de honden ook in het dagelijkse leven prettiger in de omgang.

Vanaf de zijkant van het veld is agility vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig. Een gevorderde combinatie te zien lopen is zeker spectaculair maar heeft al heel wat uurtjes (jaren!) training gevergd voor zowel begeleider als hond .

Oorspronkelijk is Agility gebaseerd op de paardenspringsport. Maar anders dan bij die sport is er hier sprake van meer dan alleen maar in de hoogte of in de breedte springen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, door tunnels rennen en tussen paaltjes door slingeren. De toestellen worden steeds weer in een andere volgorde neergezet, zodat het noodzaak is dat de hond goed gestuurd kan worden en volgens de voorgeschreven volgorde het parcours kan afleggen. Geen enkele andere vorm van hondensport combineert werken en trainen met de hond op een zo positieve, uitbundige manier. En niet alleen voor begeleider en hond, maar ook voor de toeschouwer is het een spannende belevenis.

Agility is de hardst groeiende vorm van hondensport in Nederland. Heel veel hondeneigenaren en hun honden beleven bijzonder veel plezier aan deze vorm van sport. Praktisch alle kynologenverenigingen en hondenscholen geven cursussen voor de recreatieve, beginnende en de gevorderde wedstrijdloper. Ook internationaal wordt agility steeds populairder. Volgens een laatste telling wordt deze sport nu al in 52 landen bedreven. Bron: Agilityclub

De lessen worden gegeven op dinsdagavond, die max 4 personen per les bevatten. Minimum leeftijd hond is 9 maanden.

De kosten van de lessen zijn € 160,- incl. BTW per 8 lessen. Het is gewenst dat de hond onder appél staat, aangezien de honden ook los lopen.

Verzeker uzelf van een plaats en meld u nu aan.

Inschrijven: Agility

* Vereiste velden

Door op verzenden te klikken gaat u akkoord met onze privacyverklaring.